Høsthaik og avansert mat i Marahålå (Tropp)
- (29. november)
- (30. november)
- (1. desember)
Ledere: Arne, Arve, ... (vi trenger mange ledere og oppfordrer alle til å bli med på dette...)
Da er det endelig tid for Høsthaiken - ett av årets høydepunkter!
Mange av dere har vært med på vår tradisjonsrike høsthaik tidligere, men for dere som ikke har vært med før finner dere mer informasjon nedenfor.
Hva er haik?
For de av dere som ikke er kjent med hva en haik går ut på, så er dette en aktivitet hvor patruljene skal gå på tur og klare seg på egen hånd uten ledere. De overnatter under åpen himmel (dvs under presenning/tarp/gapahuk) og lager sin egen mat. Alle patruljene vil bli vurdert etter hvor mye erfaring de har, slik at ingen blir utfordret over evne. Vi ønsker at haiken blir en kjekk opplevelse med nyttige erfaringer og gode minner.
Vi tar hensyn til at det er tidlig mørkt så det blir relativt korte haikeløyper.
Selv om speiderne skal klare seg selv, vil det være mulig å kontakte lederne og vi vil sørge for trygge rammer for turen. Alle patruljene vil gå med GPS-sporing.
NB! For de yngste speiderne og de speidere som ikke er klare for haik enda, så er det bare mulig å bare bli med på fellesdelen fra lørdag morgen. Da kan de bli med på felles mat og overnatting og i Marahålå fra lørdag til søndag.
Praktisk informasjon
Patruljer som skal gå på haik møter på Hautaun fredag kl 17:00. Løypene blir fordelt og patruljene kjøres ut til startpunktene.
Ledere og de som ikke skal på haik møter på parkeringsplassen på Øvre Hetland (ved Kleivadalsvatnet) lørdag kl 10:00. Sammen går vi til Marahålå for å forberede kveldens festmåltid sammen med de speiderne som har vært på haik.
Det blir henting på Øvre Hetland søndag kl 12:00.
Selve haiken går fra fredag ettermiddag til midt på dagen på lørdag.
Lørdag kveld blir det felles mat, leirbål og kos for deltakere og ledere på tur. Dette blir kjekt!
Utstyr og bekledning
Å gå på haik i november krever at man har med rikig utstyr for årstiden. Alle må være kledd for å klare seg ute i senhøstes vær. Vi håper på godt vær, men må være forberedt på kaldt og bløtt høstvær.
Klær
Det er svært viktig at alle speidere har gode og varme klær på turen. Det blir ingen kjekk tur om du går og fryser. Derfor:
- Alle skal bruke ullundertøy og ullsokker (ha ekstra ullsokker i sekken) - ikke noe annet juks.
- Bruk bukse og jakke egnet for turbruk. Joggebukser, dongeribukser og enkle fleece-plagg anbefales ikke.
- De som ikke har dyre Gore-Tex klær må ta med eget regntøy - vanlige allværsjakker for ungdom holder ikke tett en hel helg i regnvær. Det kan være kritisk om du blir gående våt når temperaturen nærmer seg frysepunktet.
- Ta med tykk ullgenser eller tilsvarende for å ha under jakken når vi sitter stille.
Sovepose
Husk at vi overnatter under åpen himmel - og at værmeldingen melder minusgrader.
- Soveposen din må derfor ha en komforttemperatur (T-COMF) på -2 grader eller kaldere. Hvis du ikke finner komfortemperaturen, så gir soveposens vekt en viss indikasjon. De aller fleste soveposer av denne typen veier minst 2 kg. Veier posen mindre enn 2kg er den neppe varm nok.
Et alternativ er å ta med to soveposer som du trer inni hverandre. På speideren har vi noen ekstra soveposer om du trenger det. Å bruke en "grevling" eller Jerven-duk øker også isolasjonsevnen med noen få grader.
- Liggeunderlaget bør være tykt for å isolere mot kulde i bakken. Alternativt kan du ta med to liggeunderlag. Speideren har ekstra underlag for de som trenger.
Sekk
Speiderne skal bære utstyret selv over flere kilometer. Alle må ha en helgetur-sekk som er tilpasset speideren. På speideren har vi et par tursekker for utlån for de som har behov.
Pakk alt vanntett. Tenk at sekken skal tåle å havne i en sølepytt. Husk også at både sovepose og liggeunderlag også skal pakkes vanntett. Det er ikke noe stas å legge seg på et søkkvått liggeunderlag.
Trenger du flere tips om utstyr kan du laste ned presentasjonen fra forrige temamøte om utstyr her
Utstyr : (kryss av etter hvert som du legger i sekken)
|
|
Hvis du vil:
|
Ta med det du trenger, men husk at du må bære alt selv. Vær nøye med merking av alle dine ting, erfaringsmessig blir det ofte ting «til overs» etter en tur.
Alle må ha med seg niste slik at de klarer seg fram til lunsj på lørdag. Dette betyr at speiderne må ha med niste som holder til fredag kveld og lørdag frokost. Patruljene kan benytte våre kokeapparat med gass hvis de ønsker å ha med suppe eller vil koke vann. Ingen skal gå langt fredag kveld og kan derfor ta med litt ekstra vekt i starten. Alle må møte mette til starten av turen.
Speiderne kan denne gangen ha med litt snop som «nødproviant». Maks beløp er 30 kr per speider.
NB! Basert på erfaringer fra tidligere år har vi innført noen regler for deltakerne:
- De som deltar for første gang blir ikke med på haiken fra fredag til lørdag, men kan bli med på overnatting og kos i Marahålå fra lørdag til søndag
- Alle som skal på haik fra fredag til lørdag må møte med ferdig pakket sekk på speidermøtet onsdagen før haiken. Vi trenger å sjekke at alle har utstyret i orden og at sekken er pakket skikkelig.
Har du spørsmål, så ta kontakt med din enhetsleder.
Hilsen
Riska Speidergruppe