Sist oppdatert: torsdag 30. august kl 22

Praktisk informasjon

Da nærmer det seg kretsleir fort, og her kommer mer info fra oss.

På kretsen sine sider finner dere masse nyttig informasjon om leiren, blant annet den siste infopakken som inneholder masse informasjon

Reise og hjemkomst

Patruljeførere (IKKE assistenter)  reiser inn fredag for å klargjøre . Disse tar båt 16.40 fra Stavanger  (se infoskriv). Tove er reiseleder her. Arve er allerede ved leiren og møter peffene  ved ankomst,sammen med Kenneth som kjører inn utstyret vårt.

Resten tar buss fra Han skole  lørdag morgen kl 08.30. Møt opp senest 08.15. Torunn er reiseleder her. Vi er tilbake samme sted lørdag 8.august ca kl 13.

Alle må regne med å være med å pakke ut og vaske utstyr, henge telt til tørk etc når vi kommer tilbake. Dette blir enten lørdag ettermiddag eller søndag når vi kommer tilbake.

Lommepenger

Vi har fått spørsmål om hvor mye lommepenger speiderne kan ha med seg på leiren. Vi ønsker i utgangspunktet ikke å begrense dette. Noen har dette som sin ferietur, andre kommer rett fra storferie, noen har snop med seg fra Danmark osv.  Det vi imidlertid kan si, er at effekter (t-skjorte, merke) er inkludert i leirkontingent og vi vet ikke om det er annet enn kioskvarer som kan kjøpes på leirområdet. Da blir det mer en avgjørelse for hver familie hvor mye man vil bruke på kiosken under leiren. Vi tenker at mellom 300-500 kr er et "normalt" nivå, men her er det altså rom for individuelle beslutninger hos den enkelte.

Patruljeinndeling

Pga frafall blant jentene har vi dessverre måttet omrokkere på patruljene. Dette er ikke lett og vi klarer ikke få alle helt fornøyd,  men beste løsning ser ut til å være at  Tobias og Simen går over til de 3 jentene som er igjen.

Patruljeinndelingen er som følger:

Bamsemums Fyrstikkene Kautekeino
Tove Karin Hansen Daniel Maudal Ole Martin Bjelland
Siri Skjørestad Jann Andre Fjelde Mjøen Sondre Winterhus
Tobias Helgeland Jakob Risdal Lukas Riska
Simen Knapstad Rust Erik Borsheim Joakim Gaudland
Victoria Fløysvik Runar Brimsø  

(Patruljefører øverst, assistent på plass nr 2)

Ledere

De lederne som er med fra Riska er:

  • Kenneth Ingvaldsen, troppsleder - 920 82 793
  • Torunn Fjelde Hansen, troppsassistent, 959 32 283
  • Arve Skjørestad, troppsassistent, 91 35 82 97

Pakkeliste

(kryss av etter hvert som du legger i sekken):

  • Ryggsekk
  • Sovepose
  • Liggeunderlag
  • Ullundertøy,ullsokker, lue
  • Allværs/turjakke + bukse
  • Regntøy (og evt regnponcho)
  • Ekstra klesskift
  • Speiderskjerf og speiderskjorte med merkene riktig plassert
  • Sko som er vanntette og egnet for turgåing
  • Badetøy
  • Håndkle
  • Toalettsaker, solkrem, solbriller
  • Drikkeflaske
  • Kopp, dyp og flat tallerken og bestikk
  • Lommelykt / hodelykt (husk ekstra batterier)
  • Speiderkniv
  • Sittepute/underlag
  • Blyant / skrivesaker
  • Dagstursekk
  • Plastsekk/søppelpose/vanntett sekk til klær, sovepose og liggeunderlag

Hvis du har og vil:

  • Leirbålskappe
  • Stol
  • Kompass
  • Fiskeutstyr
  • Myggolje / myggnett
  • Fotoapparat, kikkert
  • Mobiltelefon og lader (på eget ansvar!)
  • Nødpakke/førstehjelpsutstyr
  • Grevling eller fjellduk til soveposen på haik
  • lesestoff/bok
  • spill/kortstokk
  • Termos

Om pakking og utstyr

De fleste som er med er erfarne speidere som kan pakke. Vi skriver allikevel litt om utstyr her, og særlig om klær.  Speidermottoet "alltid beredt" gjelder i høyeste grad også når det gjelder tur-utstyret, og kan være forskjellen på en god eller dårlig opplevelse. Det er ikke meningen at dere skal gå ut og kjøpe masse nytt utstyr, men vi ønsker å gjøre dere bevisste på hva slags utstyr som finnes og hva man bør ha med og ikke.

Husk også å merke ALT utstyr med navn. Dette gjelder særlig bestikk/tallerkener som blir vasket opp felles hver dag.

Sekken

Sekken bør være en sekk laget for turbruk,  mellom 40 og 80 liter, og MÅ være i riktig størrelse og tilpasset speideren - se  video om riktig rygglengde på sekk her.  Husk at tursekker for voksne sjeldent passer en 12-åring. Sekken må ha innfesting for sovepose og liggeunderlag. Speiderne skal bruke sekken når de skal ut på haik og overnatte ute, hvor de går mange kilometer med sekk på ryggen. Det er derfor veldig viktig at sekken er riktig tilpasset (klikk for å se video). Pakk alt i sekken vanntett. Sekker og soveposetrekk er ikke vanntette uansett hva de lover deg i butikken. En stor svart søppelsekk på innsiden av sekken før du legger tingene oppi er et smart og billig triks, eller du kan kjøpe egne vanntette pakksekker beregnet for formålet. Hvis du pakker soveposen utpå sekken så er det smart å ha en plastpose/søppelpose rundt soveposen også ( jeg pleier å ta plastposen inni det vanlige trekket, så unngår du at det går så fort hull på den). Det kan også være smart å ha liggeunderlaget vanntett. Husk at hvis det regner når vi kommer inn på leiren så blir sekkene liggende ute i regnet i mange timer, og det er kjipt å sove første natta på ett søkkvått liggeunderlag. Jeg vil også anbefale å ha et regntrekk til å trekke over hele sekken i tillegg hvis det regner.

Det er også å anbefale å ta med en egen liten dagstursekk som kan benyttes på aktivitetene (f.eks toppturen) som speiderne skal gjennomføre i løpet av uka.

Sovepose og liggeunderlag

Soveposen må være av en type som tåler litt kulde. husk at speiderne skal overnatte under åpen himmel på haiken. Som nevnt over, pakk soveposen vanntett. Når det gjelder liggeunderlag så er det lov å ha med luftmadrass for de som ønsker det - men dette er ikke å anbefale på haiken. Min anbefaling hvis du vil ha luftmadrass er derfor å evt ta med en luftmadrass til å ha i leiren, og ta med et vanlig liggeunderlag i tillegg til å bruke på haiken - dette kan du da også bruke til å sitte på (eller sole deg på!) i leiren. På haiken overnatter speiderne under åpen himmel, de har bare med en tarp/haikeduk til å beskytte seg mot regn og vind. Ett ekstra utstyrs-tips jeg har benyttet på haik mange ganger er en såkalt "grevling" som er et vanntett trekk som tres utpå soveposen og som beskytter soveposen ekstra mot vann og smuss.

Klær og regnklær

Selv om vi selvsagt håper på fint vær,  så må alle ha med klær som tåler kalde og våte dager. Dette vil si ullklær og varme klær slik at man tåler å være ute mange timer i 10 grader og regn.

Ytterklær: Alle må ha med en egnet jakke og bukse. Vi vil anbefale jakke og bukse som er laget for turbruk og som er vind og vannavstøtende. Dongeri- eller joggebukser i bomull er lite egnet fordi det suger vann og tørker veldig seint. Fleecejakker er ikke vanntette og sjeldent vindtette.

Regnklær: Når det gjelder regnklær så vil jeg forklare dette litt grundig da det er mange misforståelser ute og går her. De fleste "allværsjakkene" og turbuksene som selges til barn og ungdom er ikke gode nok som regnklær. Disse jakkene har pustende membraner som holder regnet ute noen timer, men så trenger  vannet igjennom og man blir våt. Disse jakkene fungerer fint i det daglige (til og fra skolen), men ikke ei uke på leir hvor vi kanskje er ute hele dagen i regn, og har begrensede tørkemuligheter. Vi så dette veldig tydelig på kanoturen i fjor hvor mange med slike jakker ble gjennomvåte selv om de hadde dem riktig på seg, og de måtte rett og slett reise hjem.

Hvor mye regn et membranplagg tåler måles med begrepet "vannsøyle". I Norge har butikkene lov å kalle ett plagg "vanntett" når det har minst 3000 i vannsøyle, men det er først på ca 20 000 at man kan regne plagget som vanntett gjennom en hel dag. Plagg som har over 20 0000 i vannsøyle er ofte svært kostbare.  Barne/ungdomsplagg fra Skogstad, Helly-Hansen, Stormberg, Jotunheimen etc har vanligvis ikke mer enn 3000-8000 i vannsøyle, Bergans sine ungdomsplagg har ca 10 000 og kun Norrøna sin dyre junior-serie med Gore-Tex har 30 000 og "klarer kravet". Med andre ord er det veldig få plagg for barn/ungdom som holder mål som skikkelig regntøy, og jeg anbefaler derfor sterkt  å ta med eget regntøy i tillegg. Et tips jeg har benyttet til mine barn er å kjøpe et billig og tynt regntøysett som er stort nok til at man kan ta det oppå den vanlige allværsjakken og buksen når det regner skikkelig, som f.eks. dette fra Norheim. Dette vil da holde den verste fuktigheten vekke og jakken/buksa under vil da klare å holde tett. Et slikt sett i kombinasjon med en vanlig allværsjakke for barn/ungdom holder altså fint og er en mye billigere løsning enn å kjøpe svinedyre Bergans/Norrøna-klær.

Det kan gså være smart å ha med seg en regnponcho etc til å ha over seg hvis det regner når vi sitter på samlinger.

Sko: Når det gjelder sko, så må man ha sko som er vanntette og som egner seg til å gå i fjellet med (f.eks. fjellsko). I tillegg kan det være greit med et par joggesko hvis det er fint vær. Om du har vanlige støvler så pass på at de har skikkelig såle så de ikke blir glatte å gå på fjell/steiner når det er vått.

Vi anbefaler alle å ta med ull-undertøy (både bukse, overdel og sokker), da dette er det beste å bruke hvis det er kaldt og regn. Ta også med et varmt mellomlag, f.eks. en ullgenser eller tykk fleecegenser.

Pakk gjerne klærne i gjennomsiktige plastposer i sekken, slik at de er organisert og lett å finne fram i.

Annet utstyr

Husk at vi blir sittende en del på samlinger osv rundt om. Ta derfor med ei sittepute/underlag til å sitte på på disse samlingene (her får du ikke bruke stol). Mobil kan tas med, men på eget ansvar. Vi vet ikke hvilke muligheter vi får til å lade disse.